Δουλδέρης

Βελτιώστε την Ακοή σας μέσω της Μουσικής

Violin

Βελτιώστε την Ακοή σας μέσω της Μουσικής

Έχετε σκεφτεί ποτέ να συμμετάσχετε σε χορωδία; Το να τραγουδάς σε μια χορωδία είναι διασκεδαστικό, σε κάνει να αισθάνεσαι μέρος ενός συνόλου, αλλά τα πλεονεκτήματα δεν σταματάνε εδώ.

Έχετε σκεφτεί ποτέ να συμμετάσχετε σε χορωδία; Το να τραγουδάς σε μια χορωδία είναι διασκεδαστικό, σε κάνει να αισθάνεσαι μέρος ενός συνόλου, αλλά τα πλεονεκτήματα δεν σταματάνε εδώ. Οι τραγουδιστές της χορωδίας είναι πιο χαρούμενοι, πιο ισορροπημένοι και έχουν πιο επαρκή πνευματική λειτουργία, ως αποτέλεσμα του τραγουδιού. Το τραγούδι μπορεί να βελτιώσει και την ακοή σε μεγάλες ηλικίες.

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερο δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε συζητήσεις σε θορυβώδη περιβάλλοντα με πολλά άτομα. Ότι κάποτε ήταν ευχαρίστηση, βραδινές έξοδοι σε εστιατόρια ή νυχτερινά κέντρα έχει γίνει πλέον αγχώδης εμπειρία πρόκλησης. Η ακουστική μας ικανότητα αρχίζει σταδιακά να εξασθενεί μετά τα πρώτα 30 – 40 χρόνια της ζωής μας.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τους ήχους αλλάζει ριζικά όσο μεγαλώνουμε. Αυτό οφείλεται στη φθίνουσα ακουστική μας ικανότητα και στη μειούμενη μετάδοση πληροφοριών στον εγκέφαλο μέσω νεύρων.  Άρα, όλο και περισσότερο παραμορφώνεται το σήμα που φτάνει στον εγκέφαλο. Σκεφτείτε το σαν το « σπασμένο τηλέφωνο» που παίζαμε μικροί. Μια φράση μεταφερόταν ψιθυριστά από τον ένα στον άλλο και μια τελείως διαφορετική φράση έφτανε στον τελευταίο.

Πως η μουσική βοηθάει τον εγκέφαλο μας.

Επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι η μουσική, και κυρίως το να παίζεις ένα όργανο ή να τραγουδάς, διεγείρει εντόνως το νευρικό μας σύστημα επιτρέποντας στα κύτταρα των νεύρων μας να επανασυνδεθούν και διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου μας να αλληλοεπιδράσουν πιο αποτελεσματικά. Για αυτόν τον λόγο, οι μουσικοί μπορούν να συγκεντρωθούν πιο εύκολα σε κάτι, να μάθουν πιο εύκολα μια ξένη γλώσσα και έχουν καλύτερη λεκτική μνήμη. Δεν εμφανίζουν συχνά βαρηκοΐα μεγαλώνοντας και δυσκολεύονται λιγότερο να κατανοήσουν ομιλίες σε θορυβώδη περιβάλλοντα. Οι επιστήμονες προσπαθούν πλέον, να αξιοποιήσουν αυτήν την πληροφορία εκπαιδεύοντας στοχευμένα τον εγκέφαλο των ανθρώπων που παρουσιάζουν βαρηκοΐα γήρατος με σκοπό να βελτιώσουν την ακουστική τους ικανότητα.

Τραγουδήστε για βελτιωμένη ακοή

Έγινε μια μεγάλη έρευνα του πανεπιστημίου Ryerson, που συμμετείχαν άτομα άνω των 50 με ήπια βαρηκοΐα. Η έρευνα έδειξε ότι τραγουδώντας σε μια χορωδία εκτός του ότι προσφέρει αίσθημα χαράς, βελτιώνει και την ακουστική ικανότητα. Αυτό αφορά και άτομα χωρίς μουσικό υπόβαθρο. Ένα πρόγραμμα μουσικής, διάρκειας 10 εβδομάδων, που περιλάμβανε πρόβες σε μια χορωδία και επιπρόσθετη εκπαίδευση διαδικτυακά, βελτίωσε την εγκεφαλική λειτουργία με σημαντική αύξηση στην κατανόηση ομιλίας,  βελτιωμένη ικανότητα διαχωρισμού διαφορετικών ήχων, προσήλωσης και νευρικών  διεργασιών.

Το να τραγουδάς επιδράει θετικά και στην άνοια, παρουσιάζοντας συγκλονιστικά αποτελέσματα. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των ηλικιωμένων ανθρώπων. Ενσωματώνοντας κάποιος το τραγούδι στην προστασία της ακουστικής του ικανότητας ίσως είναι ένας εύκολος τρόπος να βελτιώσει την διάθεση του, την πνευματική του επεξεργασία και την ακοή του. Μην είστε ντροπαλοί λοιπόν και τραγουδήστε με την καρδιά σας!!! Ευτυχώς, τα οφέλη στην υγεία και την ακοή μας δεν εξαρτώνται από το κατά πόσο καλά τραγουδάμε.

Πηγή: www.hear-the-world.com

Διαβάστε Επίσης