Δουλδέρης

Πώς η Απώλεια Ακοής επηρεάζει τον εγκέφαλο;

How-hearing-loss-affect-brain

Πώς η Απώλεια Ακοής επηρεάζει τον εγκέφαλο;

Ο εγκέφαλος είναι το κέντρο των λειτουργιών για ολόκληρο το σώμα μας. Mπορεί να επηρεαστεί τόσο από σωματικές, όσο και από ψυχολογικές ασθένειες. Ενώ η απώλεια ακοής επηρεάζει την ικανότητά μας να ακούμε, μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε αλλαγές των λειτουργιών του εγκεφάλου.

Ο εγκέφαλος είναι το κέντρο των λειτουργιών για ολόκληρο το σώμα μας. Mπορεί να επηρεαστεί τόσο από σωματικές, όσο και από ψυχολογικές ασθένειες. Ενώ η απώλεια ακοής επηρεάζει την ικανότητά μας να ακούμε, μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε αλλαγές των λειτουργιών του εγκεφάλου.

Η απώλεια ακοής μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλλου. Καθώς η απώλεια ακοής επηρεάζει τόσες πτυχές της ζωής των ανθρώπων, έχουν γίνει πολλές μελέτες για να διερευνηθεί πώς αυτή επηρεάζει τον εγκέφαλο. Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα και δείχνουν πόσο ο εγκέφαλος μπορεί να αλλάξει για να αντισταθμίσει τις χαμένες αισθήσεις. Η νευρική ευκαμψία αναφέρεται στην επανασύνδεση του εγκεφάλου για να χειριστεί νέες λειτουργίες και καταστάσεις. Στα άτομα με απώλεια ακοής, ο εγκέφαλος αναπροσαρμόζεται με διάφορους τρόπους, μέχρι τις ανώτατες λειτουργίες του.

Διαρθρωτική αναμόρφωση του εγκάρσιου τρόπου

Αντιθέτως με το πως ακούγεται, αυτή δεν είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Όταν εμφανίζεται απώλεια ακοής, ο εγκέφαλος πρέπει να αντισταθμίσει αυτή την χαμένη αίσθηση με κάποιο τρόπο. Δίνοντας επιπρόσθετη έμφαση σε άλλες αισθήσεις, όπως η αφή και η όραση, αυτή η διαδικασία οδηγεί σε κόπωση και επηρεάζει τη συγκέντρωση.

Παρόλο που αυτό μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με προβλήματα ακοής να ανταπεξέλθουν σε κάποιο βαθμό με την απώλεια της ακοής τους, μπορεί να προκαλέσει επιζήμια αποτελέσματα στην εγκεφαλική λειτουργία. Για παράδειγμα, όταν ένα άτομο έχει απώλεια ακοής, η περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τον ήχο αρχίζει να αδρανοποιείται. Αυτό οδηγεί σε προβλήματα κατανόησης του λόγου και της γλώσσας. Επειδή ο εγκέφαλος πρέπει να αντισταθμίσει την αδρανοποίηση αυτών των λειτουργιών του εγκεφάλου, ανώτερα τμήματα του εγκεφάλου κλήνονται να βοηθήσουν στην κατανόηση ομιλίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από άλλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής επιτάχυνσης της άνοιας.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα Ακουστικά Βαρηκοΐας ?

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απώλεια ακοής είναι μια σταδιακή διαδικασία. Το άτομο λοιπον, αργεί να την αντιληφθεί, καθώς δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι δεν ακούει πλέον ορισμένους ήχους. Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλος μπορεί να κρατήσει αναμνήσεις ήχων για αρκετά χρόνια. Μετά από αυτό, αρχίζουν να ξεχνούν εντελώς τους ήχους.

Τα Ακουστικά Βαρηκοΐας επιτρέπουν στους ανθρώπους να ακούν σωστά, διεγείροντας τα κέντρα ακοής στο μυαλό τους. Οι ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου μπορούν να συνεχίσουν τον σκοπό τους και δεν χρειάζεται να αντισταθμίζουν τις αποτυχημένες αισθήσεις.

Αναζητώντας τη θεραπεία νωρίτερα

Η παρέμβαση στα αρχικά στάδια της απώλειας ακοής μπορεί επίσης να αποτρέψει την αναδιοργάνωση του εγκεφάλου. Επειδή η απώλεια ακοής αντιμετωπίζεται νωρίς, δεν υπάρχει λόγος να αναπροσαρμοστεί ο εγκέφαλος για να ενισχύσει άλλες αισθήσεις. Ο χρήστης του Ακουστικού Βαρηκοΐας μπορεί να επωφεληθεί από τη διέγερση του ήχου, διατηρώντας παράλληλα ένα υγιές περιβάλλον στον εγκέφαλο.

Παρά τη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης, πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από απώλεια ακοής δεν αναζητούν θεραπεία. Μάλιστα, ορισμένοι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν καν ότι πάσχουν από απώλεια ακοής, ενώ άλλοι αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα για προσωπικούς λόγους. Πολλά και πολύτιμα χρόνια περνούν, έως ότου οι άνθρωποι με δυσκολία στην ακοή αρχίσουν να αναζητούν βοήθεια για την κατάστασή τους. Πολλά μπορούν να συμβούν στον εγκέφαλο ενός ατόμου σε 7 χρόνια, και μεγάλο μέρος αυτής της επιδείνωσης είναι εύκολο να αποφευχθεί.

Η λύση? Ευαισθητοποίηση και προληπτική δράση σχετικά με την απώλεια ακοής. Ο καθένας, και όχι μόνο όσοι έχουν απώλεια ακοής, θα πρέπει να ελέγχουν την ακοή τους τακτικά.

Επαγγελματίας Ακοής

Πηγή: Sivantos