Δουλδέρης

Γιατί τα αυτιά μας βουίζουν όταν έχει κρύο καιρό ;

Γιατί τα αυτιά μας βουίζουν όταν έχει κρύο?

Γιατί τα αυτιά μας βουίζουν όταν έχει κρύο καιρό ;

Η άφιξη του κρύου χειμωνιάτικου καιρού μπορεί να δημιουργήσει άγχος για τυχών επιπτώσεις του κρυολογήματος στην ακοή τους. Στο άρθρο αυτό θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους λόγους που τα αυτιά μας βουίζουν όταν έχει κρύο . Επιπλέον θα διάβασετε και συμβουλές σχετικά με το πώς θα ανακουφιστείτε από αυτά τα συμπτώματα.

Η άφιξη του κρύου χειμωνιάτικου καιρού μπορεί να δημιουργήσει άγχος για τυχών επιπτώσεις του κρυολογήματος στην ακοή τους. Στο άρθρο αυτό θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους λόγους που τα αυτιά μας βουίζουν όταν έχει κρύο . Επιπλέον θα διάβασετε και συμβουλές σχετικά με το πώς θα ανακουφιστείτε από αυτά τα συμπτώματα.

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτιά μας να βουίζουν ;

Μια κατάσταση που είναι γνωστή ως Εμβοές είναι μια συνηθισμένη αιτία βουητού στα αυτιά, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Παρόμοιοι ήχοι είναι το σφύριγμα, το clicking  ή ο ήχος του βρόγχου. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επιδεινωθεί λόγω ηλικίας ή σε άτομα με απώλεια ακοής. Κύριοι λόγοι είναι ο τραυματισμός στο αυτί ή η διαταραχή του κυκλοφορικού συστήματος.

Η σοβαρότητα του ήχου ή του θορύβου στο αυτί μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό ή δυσάρεστο. Ευτυχώς, κανένας άλλος δεν μπορεί να ακούσει τον ήχο αυτό. Εξαίρεση αποτελεί ένας εξαιρετικά σπάνιος τύπος εμβοών. Σε αυτή την περίπτωση ένας γιατρός μπορεί να ακούσει τι ακούτε κατά τη διάρκεια ενός ακοογράμματος.

Ποιες είναι οι αιτίες για το βουητό των αυτιών σας ;

Μπορεί να ακούτε βουητό στο αυτί για διάφορους λόγους, όπως:

 • Απώλεια ακοής
 • Άγχος
 • Συνεχή έκθεση στο θόρυβο με την πάροδο του χρόνου
 • Βλάβη στο εσωτερικό του αυτιού
 • Πίεση από τα μαλλιά στο αυτί
 • Μη φυσιολογική πίεση στο αυτί από το κρύο, τη γρίπη ή τη φλεβοκομβική λοίμωξη
 • Πόσιμο νερό στο μέσο αυτί
 • Αποκλεισμός ή συσσώρευση κεριού στο αυτί
 • Ορισμένες συνθήκες υγείας, π.χ. ανώμαλη ανάπτυξη οστού στο μέσο αυτί (ωτοσκλήρυνση)
 • Τραυματισμός στο αυτί ή τραύμα

Πρόληψη και θεραπεία του βουητού των αυτιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Αυτές οι συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από την ενόχληση ή και να αποφύγετε εντελώς το βουητό στα αυτιά σας κατά την χειμερινή περίοδο :

 • Φορέστε προστατευτικά ενδύματα: Η εκτεταμένη έκθεση στο κρύο του χειμώνα μπορεί να είναι “βίαιη” για το δέρμα και το αυτί. Τα κρυοπαγήματα και η υγρασία διευκολύνουν την υγρασία να εισχωρήσει στο αυτί και να προκαλέσει τραύμα στο εσωτερικό του αυτιού ή να επηρεάσει τα Ακουστικά Βαρηκοΐας . Ο κίνδυνος μη φυσιολογικής ανάπτυξης οστών στο αυτί (εξώτωση) είναι επίσης υψηλότερος. Η χρήση καπέλων ή προστατευτικά αυτιών μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τα αυτιά σας προστατευμένα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
 • Αφαιρέστε το υπερβολικό κερί : Το κερί τείνει να σκληρύνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μπορεί εύκολα να προκαλέσει αποκλεισμό. Μπορείτε να ακολουθήσετε απλά βήματα φροντίδας στο σπίτι για να καθαρίσετε τα αυτιά, όπως καθαρίζοντας το αυτί με νερό, λάδι ή υπεροξείδιο του υδρογόνου. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι λίγο επικίνδυνο. Για να αποφύγετε οποιαδήποτε ζημιά στο αυτί ή την απώλεια ακοής, είναι πάντα καλύτερο να καθαρίσετε τα αυτιά σας με μια επίσκεψη στον γιατρό σας ή στον επαγγελματία ακοής.
 • Να φοράτε Ακουστικά Βαρηκοΐας : Οι εξωτερικοί ήχοι μειώνουν την «ηχητική παραγωγή» του εγκεφάλου, έτσι ώστε η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής με επαγγελματικά προσαρμοσμένα ακουστικά είναι η καλύτερη θεραπεία.
 • Να καθαρίζετε τα Ακουστικά Βαρηκοΐας :  Όταν ένα αντικείμενο βρίσκετε μέσα στον ακουστικό πόρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε αυξάνεται και η παραγωγή κεριού μέσα στο αυτί. Οι άνθρωποι που φορούν ακουστικά βαρηκοΐας έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν βουητό στα αυτιά. Για να αποφύγετε αυτό, καθαρίστε τα αυτιά σας όπως είναι απαραίτητο, κατά προτίμηση από το γιατρό σας. Επίσης, να καθαρίζετε τα ακουστικά σας τακτικά για να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή απόδοση.
 • Να ελέγχετε τα αυτιά σας : Το ακοόγραμμα είναι μία καλή λύση, εάν δεν είστε σίγουροι για το τι προκαλεί το βουητό στα αυτιά σας. Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει τι προκαλεί το θόρυβο, αν έχετε απώλεια ακοής ή αν τα ακουστικά σας χρειάζονται αναβάθμιση.
 • Αντιμετωπίστε τις υποκείμενες παθήσεις: Μερικές φορές η αντιμετώπιση μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας, όπως το κρυολόγημα, η γρίπη, η συμφόρηση του κόλπου, η λοίμωξη του αυτιού ή η ωτοσκλήρυνση μπορεί να εξαλείψει το βουητό των αυτιών.
 • Ηχητική θεραπεία: Ορισμένα Ακουστικά Βαρηκοΐας μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του ενοχλητικού ήχου στο αυτί. Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούν μια τεχνολογία που παράγει μουσική υπόκρουση ή λευκό θόρυβο.

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό

Για να διασφαλίσετε ότι τα αυτιά σας λειτουργούν καλά, ακόμα και όταν έχει κρύο, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον επαγγελματία υγείας σας. Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει για τυχόν συσσώρευση κεριού στο εσωτερικό του ακουστικού πόρου και να καθαρίσει το αυτί, εάν είναι απαραίτητο. Τα σοβαρά κρούσματα εμβοών μπορεί να απαιτούν πλαστική του ακουστικού πόρου, μια χειρουργική επέμβαση που γίνεται με το άνοιγμα του αυτιού και την απομάκρυνση των παθολογικών αναπτύξεων ή των οστών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα Ακουστικά Βαρηκοΐας συμβάλλουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων των εμβοών ή στην εξάλειψη τους. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας και απαλλαγείτε από το βουητό των αυτιών σας αυτό το χειμώνα.

Πηγή: sivantos

Διαβάστε Επίσης