Δουλδέρης

ΠΟΥ: Νέο πρότυπο για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απώλειας ακοής

ΠΟΥ: Νέο πρότυπο για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απώλειας ακοής

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ηλικίας 12 έως 35 ετών κινδυνεύουν να χάσουν την ακοή τους λόγω παρατεταμένης και υπερβολικής έκθεσης σε δυνατή μουσική και άλλους ψυχαγωγικούς ήχους. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία, την εκπαίδευση και τις προοπτικές απασχόλησης τους.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ακοής, ο ΠΟΥ εξέδωσε ένα νέο διεθνές πρότυπο για την ασφαλή ακρόαση σε χώρους και εκδηλώσεις. Το πρότυπο ισχύει για μέρη και δραστηριότητες όπου αναπαράγεται ενισχυμένη μουσική.

“Εκατομμύρια έφηβοι και νέοι κινδυνεύουν με απώλεια ακοής λόγω της μη ασφαλούς χρήσης προσωπικών συσκευών ήχου και της έκθεσης σε επιβλαβή επίπεδα ήχου σε χώρους, όπως νυχτερινά κέντρα, μπαρ, συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις”, δήλωσε ο Δρ Bente Mikkelsen, Διευθυντής του Τμήματος Μη Μεταδοτικών Ασθενειών, του ΠΟΥ.
Πρόσθεσε: «Ο κίνδυνος εντείνεται καθώς οι περισσότερες συσκευές ήχου, χώροι και εκδηλώσεις, δεν παρέχουν ασφαλείς επιλογές ακρόασης και συμβάλλουν στον κίνδυνο απώλειας ακοής. Το νέο πρότυπο του ΠΟΥ στοχεύει στην καλύτερη προστασία των νέων, καθώς απολαμβάνουν τις δραστηριότητες αναψυχής τους».

Νέες συστάσεις για τον περιορισμό του κινδύνου απώλειας ακοής

Το παγκόσμιο πρότυπο για ασφαλή ακρόαση σε χώρους και εκδηλώσεις υπογραμμίζει έξι συστάσεις για εφαρμογή, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι χώροι και οι εκδηλώσεις περιορίζουν τον κίνδυνο απώλειας ακοής στους θαμώνες τους, διατηρώντας παράλληλα ήχο υψηλής ποιότητας και μια ευχάριστη εμπειρία ακρόασης. Οι έξι συστάσεις είναι:

  1. Μέγιστη μέση στάθμη ήχου 100dB
  2. Ζωντανή παρακολούθηση και καταγραφή των επιπέδων ήχου με τη χρήση βαθμονομημένου εξοπλισμού από εξουσιοδοτημένο προσωπικό
  3. Βελτιστοποίηση της ακουστικής και των ηχοσυστημάτων του χώρου για την εξασφάλιση απολαυστικής ποιότητας ήχου και ασφαλούς ακρόασης
  4. Διάθεση προσωπικής προστασίας ακοής στο κοινό, συμπεριλαμβανομένων οδηγιών χρήσης
  5. Πρόσβαση σε ήσυχες ζώνες για να ξεκουράζουν οι άνθρωποι τα αυτιά τους και να μειώνουν τον κίνδυνο βλάβης της ακοής τους
  6. Εκπαίδευση και ενημέρωση του προσωπικού

Το νέο πρότυπο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Make Listening Safe του ΠΟΥ, η οποία επιδιώκει να βελτιώσει τις πρακτικές ακρόασης, ειδικά μεταξύ των νέων, βασιζόμενος στα πιο πρόσφατα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ειδικών από τον ΠΟΥ, την κυβέρνηση, τη βιομηχανία, τους καταναλωτές και την κοινωνία των πολιτών.

Η απώλεια ακοής λόγω δυνατών ήχων είναι μόνιμη αλλά μπορεί να προληφθεί!

Η έκθεση σε δυνατούς ήχους προκαλεί προσωρινή απώλεια ακοής ή εμβοές. Όμως η παρατεταμένη ή επαναλαμβανόμενη έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη της ακοής, με αποτέλεσμα μη αναστρέψιμη απώλεια ακοής.
Οι νέοι μπορούν να προστατεύσουν καλύτερα την ακοή τους:

  1. Διατηρώντας την ένταση σε προσωπικές συσκευές ήχου
  2. Χρησιμοποιώντας καλά τοποθετημένα ακουστικά/ακουστικά ακύρωσης θορύβου, αν είναι δυνατόν
  3. Φορώντας ωτοασπίδες σε θορυβώδεις χώρους
  4. Κάνοντας τακτικές εξετάσεις ακοής

 

Υπερασπίζοντας το νέο παγκόσμιο πρότυπο

Ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν και να επιβάλουν νομοθεσία για την ασφαλή ακρόαση και να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους της απώλειας ακοής. Ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να περιλαμβάνει τις συστάσεις του ΠΟΥ για λειτουργίες ασφαλούς ακρόασης στα προϊόντα, τους χώρους και τις εκδηλώσεις του. Για να παρακινήσουν την αλλαγή συμπεριφοράς, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι γιατροί μπορούν να εκπαιδεύσουν τους νέους να ασκούν ασφαλείς συνήθειες ακρόασης.
«Οι κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών και οι οντότητες του ιδιωτικού τομέα, όπως οι κατασκευαστές προσωπικών συσκευών ήχου, ηχοσυστημάτων και εξοπλισμού βιντεοπαιχνιδιών, καθώς και οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές χώρων ψυχαγωγίας και εκδηλώσεων, έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του νέου παγκόσμιου προτύπου». είπε ο Δρ Ρεν Μινγκχούι, Βοηθός Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Πρέπει να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε ασφαλείς πρακτικές ακρόασης, ειδικά μεταξύ των νέων».

Πηγή: WHO