Δουλδέρης

Απώλεια Ακοής

Συγγενείς με Απώλεια Ακοής

Προβλήματα ακοής σε συγγενικό πρόσωπο

Όλοι οι άνθρωποι επιδιώκουν το καλύτερο για τους αγαπημένους τους. Η απώλεια ακοής είναι ένα λεπτό και αρκετά δύσκολο ζήτημα. Είναι δύσκολο να βλέπεις δικά σου άτομα να δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν και να οδηγούνται στην απομόνωση λόγω απώλειας ακοής. Θέλετε να βοηθήσετε αλλά δεν ξέρετε ακριβώς τι να κάνετε.

Τα πρώτα σημάδια για να υποψιαστείτε απώλεια ακοής σε δικό σας άτομο

  • Του μιλάτε πιο δυνατά από ότι σε όλους τους υπόλοιπους

  • Δυσκολεύεστε να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω τηλεφώνου

  • Παρατηρείτε ότι παρακολουθεί τηλεόραση σε μεγαλύτερη ένταση από τον μέσο άνθρωπο

  • Παρατηρείτε ότι δυσκολεύεται να συμμετέχει σε συνομιλίες πολλών ανθρώπων

  • Παρατηρείτε πως σε θορυβώδη περιβάλλοντα απομονώνεται

Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επικοινωνήσετε μαζί τους

  • Προσπαθήστε να μιλάτε αργά και καθαρά

  • Είναι καλό την ώρα της συνομιλίας σας να κοιτάτε το βαρήκοο άτομο στα μάτια

  • Επαναλάβετε ένα χρειαστεί

  • Χρησιμοποιήστε την γλώσσα του σώματος για να διευκολύνετε την κατανόηση

  • Επιβεβαιώστε ότι έχει ακούσει όσα έχετε πει

Η απώλεια ακοής επηρεάζει πρωτίστως συναισθηματικά το βαρήκοο άτομο. Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε και να αναγνωρίζετε τα στάδια της συναισθηματικής εξέλιξης που βιώνει το αγαπημένο σας άτομο σχετικά με την απώλεια ακοής που αντιμετωπίζει

Πολλοί άνθρωποι περνούν συνήθως το στάδιο της άρνησης, περιμένοντας 5-7 χρόνια πριν κάνουν το 1ο βήμα για την αντιμετώπιση της βαρηκοΐας τους.

Άρνηση

Θυμώνει που χρειάζεται να ζητάει συνεχώς από τους άλλους να επαναλάβουν τι είπαν.
Αρχίζει να αντιμετωπίζει με δυσαρέσκεια τους οικείους του γιατί ακούνε κανονικά ή γιατί σχολιάζουν την απώλεια ακοής του.

Απογοήτευση/Θυμός

Αναγνωρίζει το πρόβλημα αλλά δεν το αποδέχεται πλήρως. Αρνείται ότι χρειάζεται ακουστικό βαρηκοΐας ή αποφασίζει να το φοράει μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Συμβιβασμός

Η αθεράπευτη απώλεια ακοής οδηγεί σε στεναχώρια ή και σε αποξένωση από την οικογένεια και τους φίλους. Εάν η στεναχώρια και η αποξένωση επιμείνουν μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.

 

Κατάθλιψη

Επιτέλους αναγνωρίζει ότι η απώλεια ακοής επηρεάζει την ποιότητα της ζωής του. Αποφασίζει να ενημερωθεί πλήρως για την απώλεια ακοής και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης.

Αποδοχή

Τι πρέπει να κάνω;

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε έναν δικό σας άνθρωπο με απώλεια ακοής, είναι να δράσετε! Εξηγήστε του πως τα Ακουστικά Βαρηκοΐας δεν είναι ένα ταμπού, αλλά είναι ο τρόπος για ποιοτικότερο τρόπο ζωής και επικοινωνίας με όλους εσάς!