Δουλδέρης

Απώλεια Ακοής

Πρόσφατη διάγνωση απώλειας ακοής

Τύποι & βαθμοί απώλειας ακοής

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι απώλειας ακοής: αγώγιμη, νευροαισθητήρια και μεικτή, και ο κάθε τύπος επηρεάζει ένα διαφορετικό μέρος του αυτιού. Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας για τη διάγνωση του τύπου απώλειας ακοής από τον οποίο πάσχετε και το βαθμό της αμέσως μόλις το αντιληφθείτε.

Αγώγιμη απώλεια ακοής

Αγώγιμη απώλεια ακοής παρουσιάζεται όταν τα ηχητικά κύματα μπλοκάρονται στο εξωτερικό αυτί ή στο μέσο αυτί και δεν μπορούν να φθάσουν στο εσωτερικό του αυτιού, όπου η ακοή εξακολουθεί να είναι κανονική. Αιτίες της αγώγιμης απώλειας ακοής περιλαμβάνουν λοίμωξη του μέσου αυτιού (μέση ωτίτιδα), ασβέστιο δημιουργείται και περικυκλώνει το μέσο οστικό αυτί (ωτοσκλήρυνση), συσσώρευση ωστικού κεριού ή υγρού που οφείλονται σε κρυολογήματα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η αγώγιμη απώλεια ακοής μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη

Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα

Νευροαισθητηριακή απώλεια ακοής ευθύνεται για το 90% των ενηλίκων προβλημάτων ακοής. Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα εμφανίζεται όταν τα τριχωτά κύτταρα του κοχλία (εσωτερικό αυτί) υποστούν βλάβη και ο ήχος δεν μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο, όπου γίνεται η επεξεργασία του. Οι αιτίες περιλαμβάνουν τη γήρανση, την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο χωρίς την κατάλληλη προστασία της ακοής, ασθένειες όπως η παρωτίτιδα, η μηνιγγίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η νόσος του Meniere, φάρμακα (π.χ. σισπλατίνη, η κινίνη ή ορισμένα αντιβιοτικά) ή ερυθρά (Γερμανική ιλαρά) τα οποία λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα είναι μόνιμη. Βοηθήματα ακοής μπορούν να βοηθήσουν στις περισσότερες περιπτώσεις.

Μικτή Βαρηκοΐα

Μικτή Βαρηκοΐα είναι ένας συνδυασμός αγώγιμης απώλειας ακοής και νευροαισθητήριας βαρηκοΐας. Η βαρηκοΐα αγωγιμότητας μπορεί να θεραπευθεί μέσω της ιατρικής ή χειρουργικής επέμβασης, ενώ η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα είναι μόνιμη, αλλά μπορεί να διορθωθεί από τα ακουστικά βαρηκοΐας.

Μειωμένη ακοή στο ένα αυτί

Σημαντική ή ολική απώλεια ακοής από το ένα αυτί είναι γνωστή ως Μονόπλευρος κώφωση (SSD). Μπορεί να προκληθεί από: ασθένεια, τραύμα στο κεφάλι, όγκοι (ακουστικό νευρίνωμα) ή κληρονομικές διαταραχές. Αυτός ο τύπος απώλειας ακοής μειώνει σημαντικά την αντίληψη του ήχου σε αυτούς τους ανθρώπους για την πλευρά με το αυτί που ασθενεί και μπορεί να είναι πολύ εξουθενωτικό. Η θετική πλευρά είναι ότι υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων θεραπειών.

 

Πως να διαλέξετε ακουστικό βαρηκοΐας;

Τα ακουστικά βαρηκοΐας διαφέρουν ως προς την εμφάνιση καθώς και προς την απόδοση. Όσο πιο αποδοτικό είναι ένα ακουστικό τόσα περισσότερα χαρακτηριστικά έχει.

 

Τα ακουστικά των περισσοτέρων χαρακτηριστικών μπορούν να προσαρμόσουν τις ακουστικές ανάγκες σε πιο δύσκολα περιβάλλοντα με αποτέλεσμα να προσφέρουν υψηλότερο επίπεδο ικανοποίησης στον χρήστη.

 

Παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή ακουστικού βαρηκοΐας είναι:

  • Τύπος και βαθμός βαρηκοΐας
  • Ακουστικές ανάγκες
  • Αισθητικές ανάγκες
  • Φυσική κατασκευή του αυτιού
  • Επιδεξιότητα
  • Διαθέσιμο κεφάλαιο

 

Για να διαλέξετε το καταλληλότερο ακουστικό για εσάς, θα πρέπει να συζητήσετε με τον ακοοπροθετιστή σας για να αναγνωρίσετε τις ακουστικές ανάγκες και τα επιθυμητά επίπεδα ακοής.

 

Ποιες ερωτήσεις να κάνω;

Ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον ακοολόγο σας σχετικά με τα ακουστικά βαρηκοΐας;