Δουλδέρης

Οι κίνδυνοι της απώλειας ακοής που δεν έχει αντιμετωπιστεί

Risk-untreated-hearing-loss_header

Οι κίνδυνοι της απώλειας ακοής που δεν έχει αντιμετωπιστεί

Η απώλεια ακοής μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές, συναισθηματικές και πνευματικές επιπτώσεις εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Προκειμένου να αποφευχθούν οι συνέπειες της απώλειας ακοής που δεν αντιμετωπίζεται, είναι σημαντικό να γίνει διάγνωση και θεραπεία από επαγγελματία.

Η μη θεραπεύσιμη απώλεια ακοής συνοδεύεται από διάφορους κινδύνους, σχετικά με την υγεία και με την συναισθηματική ευεξία. Όταν οι άνθρωποι επιλέγουν να μην θεραπεύσουν την ακοή τους, διακινδυνεύουν τις σχέσεις τους, τη σταδιοδρομία τους και την υγεία τους.

Οι ασθένειες αυξάνονται από την απώλεια ακοής

Ορισμένες ασθένειες μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την ακοή σας ή να επιδεινωθούν την απώλεια ακοής, όταν αυτή μένει χωρίς θεραπεία.

Για παράδειγμα, η καρδιαγγειακή νόσο μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο για απώλεια ακοής χαμηλής συχνότητας. Εάν εσείς ή η οικογένειά σας έχετε ιστορικό αυτού του προβλήματος, ενδέχεται να έχετε αδιάγνωστη απώλεια ακοής. Η τακτική εξέταση της ακοής σας μπορεί να αναγνωρίσει αυτό το ζήτημα προτού αρχίσει να επηρεάζει τη ζωή σας.

Οι ασθενείς με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας ακοής από όσους δεν έχουν διαβήτη, καθώς μπορεί να προκληθεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του εσωτερικού αυτιού. Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ελέγχουν συχνότερα την ακοή τους, καθώς είναι πιθανότερο να αναπτύξουν απώλεια ακοής σε νεαρή ηλικία.

Η απώλεια ακοής, που δεν έχει δεχτεί θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε νοητική εξασθένιση καθώς ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου επιδεινώνονται χωρίς ακουστική διέγερση. Ο εγκέφαλος αντισταθμίζει τα κενά ακοής με άλλες λειτουργίες, οδηγώντας σε προβλήματα συγκέντρωσης και κόπωσης. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μη θεραπευμένη απώλεια ακοής μπορεί να επιταχύνει την άνοια.

Κοινωνικές συνέπειες της απώλειας ακοής

Τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά με απώλεια ακοής, οι κοινωνικές συνέπειες είναι μεγάλες. Για τα παιδιά, αυτό μπορεί να έρχεται με τη μορφή εκφοβισμού ή κοινωνικής απομόνωσης. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να έχουν σοβαρό, επιζήμιο αντίκτυπο στην ανάπτυξή τους καθώς μεγαλώνουν, καθώς η αυτοεκτίμησή τους και η μόρφωση τους είναι δύσκολο να αναπτυχθούν.

Για τους ενήλικες, η απώλεια ακοής μπορεί να επηρεάσει τη σταδιοδρομία, τις σχέσεις και τις φιλίες τους. Μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσετε φιλίες και μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε μια ευτυχισμένη και σταθερή σχέση όταν το ένα συμβαλλόμενο μέρος υποφέρει από απώλεια ακοής. Η απώλεια ακοής μπορεί επίσης να οδηγήσει τους ανθρώπους να χάσουν ευκαιρίες στην καριέρα τους, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Ενώ οι άνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την απώλεια ακοής άλλου ανθρώπου, αυτό δεν γίνεται πάντα.

Συναισθηματικές επιπτώσεις της απώλειας ακοής

Τα άτομα με απώλεια ακοής αναφέρουν υψηλότερο επίπεδο κόπωσης στο τέλος της ημέρας, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Πρέπει να επικεντρωθούν σε άλλες αισθήσεις για να παραμείνουν σε εγρήγορση και να συμβαδίσουν με τους φίλους και τους συναδέλφους τους. Αυτό το επίπεδο εξάντλησης μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια κόπωση, άγχος, ακόμα και κατάθλιψη. Ένα άτομο που πάσχει από απώλεια ακοής μπορεί επίσης να ανησυχεί ότι συνεργάτες και φίλοι μιλούν άσχημα γι ‘αυτούς πίσω από την πλάτη τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση μοναξιάς και κατάθλιψης.

Πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος συνδέονται με τις αισθήσεις του ατόμου. Όταν μία από αυτές τις αισθήσεις παρεμποδίζεται ή χαθεί εντελώς, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο ζει τη ζωή του. Εάν το πρόβλημα μπορεί να μετριαστεί με κάποιο τρόπο, η θεραπεία σχεδόν πάντα ενθαρρύνεται. Συζητήστε με τον επαγγελματία της ακοής σας εάν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιος αγαπημένος σας μπορεί να ωφεληθεί από Ακουστικά Βαρηκοΐας.

Πηγή : Sivantos

Διαβάστε Επίσης