Δουλδέρης

Ποια επαγγέλματα έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για απώλειας ακοής;

Job-risk-hearing-loss

Ποια επαγγέλματα έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για απώλειας ακοής;

Η συνεχής έκθεση στο θόρυβο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής που σχετίζεται με την εργασία. Παρακάτω ακολουθούν κάποια επαγγέλματα που έχουν αυξημένο κίνδυνο για απώλεια ακοής.

Πολύ πριν την βιομηχανική επανάσταση, οι άνθρωποι εκτιθόμασταν σε δυνατούς θορύβους μόνο σε περιστασιακές καταιγίδες ή μεγάλες συγκεντρώσεις. Σήμερα, όμως, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.

Πολλοί από εμάς εργαζόμαστε σε θορυβώδη περιβάλλοντα. Αυτό και μόνο αρκεί για να δημιουργήσει βλάβη στην ακοή  μας. Οι ήχοι, όχι ιδιαίτερα δυνατοί, είναι αρκετοί για να προκαλέσουν βλάβη της ακοής σε 8 ώρες. Τα 80-85 dB (μονάδα μέτρησης του ήχου) είναι αρκετοί και ισοδυναμούνε τους ήχους της πολυσύχναστης κυκλοφορίας.

Έτσι, η απώλεια ακοής μπορεί να συσχετιστεί άμεσα με την εργασία και τις συνθήκες του εργασιακού περιβάλλοντος.

Παρακάτω εξετάζουμε ορισμένα επαγγέλματα που οδηγούν σε απώλειας ακοής.


Το Προσωπικό του Αεροδρομίου

Οι άνθρωποι που εργάζονται στην υποστήριξη εδάφους, ειδικά εκείνοι που μετακινούν αποσκευές και οχήματα, βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένοι στο θόρυβο των κινητήρων των αεροσκαφών. Ταυτόχρονα, οφείλουν να επικοινωνούν και με τους συναδέλφους τους. Η απώλεια ακοής ξεκινάει να εμφανίζεται σε θορύβους 85 dΒ ή υψηλότερης έντασης. Οι μηχανές των αεροσκαφών παράγουν θόρυβο περίπου 140 dB. Έτσι, καταλαβαίνουμε την πίεση που ασκείται στα αυτιά των εργαζομένων. Τα υψηλά επίπεδα θορύβου δεν είναι ο μόνος λόγος για να προκληθεί απώλεια ακοή. Η συνεχής και έντονη πίεση που υφίστανται τα αυτιά μας, μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια ακοής.


Εργαζόμενοι σε  Χώρους Ψυχαγωγίας και Διοργανωτές Ταξιδιών

Εκτός από τη δυνατή μουσική που φτάνει σε ένταση 110 dB, οι εργαζόμενοι σε μαγαζιά διασκέδασης όπως και το προσωπικό ασφαλείας στις συναυλίες, διατρέχουν κίνδυνο για απώλεια ακοής, λόγω της κοντινής επαφής με τα ηχεία. Τα νυχτερινά μαγαζιά και οι συναυλιακοί χώροι, τείνουν να τοποθετούν μεγάλα ηχεία περιμετρικά του χώρου και πάνω στη σκηνή. Επιπλέον, επί σκηνής συχνά τοποθετούνται και ενισχυτές έντασης. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις φωνές του πλήθους, μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη στην ακοή των ανθρώπων που εργάζονται για πολύ καιρό σε αυτά τα περιβάλλοντα.

Κατασκευαστικές Εργασίες

Στα εργοτάξια παράγονται πολλοί επικίνδυνοι ήχοι για την ακοή. Πολλοί άνθρωποι σε αυτό το επάγγελμα πάσχουν από απώλεια ακοής μετά από μακροχρόνια εργασία. Λάβετε για παράδειγμα το γεγονός ότι οι ανυψωτήρες και τα αλυσοπρίονα παράγουν θόρυβο 110 dB. Οι μηχανές αμμοβολής παράγουν θόρυβο έως και 125 dB. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόμα και η χρήση ωτοασπίδων μπορεί μόνο να μειώσει το θόρυβο και όχι να τον εξαλείψει εντελώς.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα επαγγελμάτων που φέρουν υψηλό κίνδυνο απώλειας ακοής. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και επαγγέλματα όπως στρατιωτικοί, μουσικοί, γεωργοί κ.α

Πώς να προστατευθείτε από την απώλεια ακοής που προκαλείται από το θόρυβο

Εάν βρεθείτε σε ένα επάγγελμα που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για απώλεια ακοής και εμβοών, τότε θα πρέπει να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις:

  • Να φοράτε εργαλεία που προστατεύουν τα αυτιά σας (ακόμη και για σύντομες περιόδους έκθεσης στο θόρυβο).

  • Αποφύγετε να βρίσκεστε στο χώρο που παράγεται ο δυνατός θόρυβος, εάν δεν είναι απαραίτητο.

  • Ποτέ μην “πνίγετε” το δυνατό θόρυβο με άλλους θορύβους. Αυτό θα αυξήσει την ηχητική ρύπανση.

  • Να κάνετε συχνά τεστ ακοής. Με τον τρόπο αυτό, θα προφυλαχτείτε έγκαιρα σε περίπτωση που η ακοής σας χειροτερέψει.

Εάν ανησυχείτε για την ακοή σας, επισκεφτείτε ένα επαγγελματία ακοής και ελέγξτε την ακοή σας άμεσα.

Πηγή: Sivantos

Διαβάστε Επίσης