Δουλδέρης

Πώς να καθαρίζετε σωστά τα αυτιά σας

How-to-Clean-Your-Ears

Πώς να καθαρίζετε σωστά τα αυτιά σας

Σε αντίθεση με μια δημοφιλή πεποίθηση, η χρήση της μπατονέτας για την απομάκρυνση του κεριού από τον ακουστικό πόρο,  δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τα αυτιά σας. Δεν κάνουν τη δουλειά αποτελεσματικά, και ίσως ακόμη να ωθούν το κερί πιο βαθιά μέσα στον ακουστικό πόρο.

Σε αντίθεση με μια δημοφιλή πεποίθηση, η χρήση της μπατονέτας για την απομάκρυνση του κεριού από τον ακουστικό πόρο,  δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τα αυτιά σας. Δεν κάνουν τη δουλειά αποτελεσματικά, και ίσως ακόμη να ωθούν το κερί πιο βαθιά μέσα στον ακουστικό πόρο. Οι γιατροί τίθενται ενάντια στην τοποθέτηση ξένων σωμάτων μέσα στο αυτί σας, ειδικά αν αυτά έχουν την ικανότητα να παραμορφώνουν ή να βλάπτουν το τύμπανο σας. Η βλάβη στο εσωτερικό του αυτιού μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής, επομένως είναι καλύτερο να αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ακοή σας.

Συνεπώς, ο μη καθαρισμός των αυτιών μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα ζητήματα. Ένα από αυτά τα ζητήματα είναι το κερί σχηματίσει μάζα μέσα στον ακουστικό πόρο.

Τι είναι η φραγή του ακουστικού πόρου;

Φραγή του ακουστικού πόρου είναι όταν το κερί συσσωρεύεται μέσα στο αυτί και αρχίζει να στερεοποιείται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα, καθώς ακόμη και να επηρεάσει την ακοή σας. Όταν η κατάσταση φτάσει σε αυτό το σημείο, είναι η ώρα να επισκεφτείτε έναν γιατρό ώστε να απομακρύνει τη μάζα με επαγγελματικό τρόπο. Το κερί αιχμαλωτίζει λάδι και βρωμιά, οπότε είναι καλύτερο να το αφαιρέσετε από το αυτί το συντομότερο δυνατό.

Τα συμπτώματα της φραγής του ακουστικού πόρου περιλαμβάνουν: βουητό και πόνο στο αυτί, μειωμένη ακοή, ζάλη, ακόμη και άσχημη οσμή. Εάν χρησιμοποιείτε τακτικά ακουστικά ή βοηθήματα ακοής, ίσως έχετε περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσετε φραγή. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να διατηρείτε τα αυτιά σας αλλά και τις συσκευές ακοής καθαρά.

Πώς μπορώ να καθαρίσω με ασφάλεια τα αυτιά μου;

Η γνώση του πώς να καθαρίσετε σωστά τα αυτιά είναι ένα σημαντικό μέρος της υγιεινής και της αυτοσυντήρησης. Ωστόσο, σε αντίθεση με το βούρτσισμα των δοντιών και το ντους σας, δεν χρειάζεται να γίνεται πολύ συχνά. Οι κινήσεις του σαγόνου σας, ενώ μιλάτε και τρώτε, συνήθως “γυμνάζουν” φυσιολογικά το αυτί και διατηρώντας το εξωτερικό του αυτιού σας καθαρό με υγρά μαντηλάκια, είναι αρκετό. Εντούτοις, μπορεί να χρειαστεί να καθαρίσετε το εσωτερικό κανάλι του αυτιού σας, το οποίο απαιτεί πολύ προσοχή και φροντίδα.

Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία. Αυτοί έχουν τα απαραίτητα εργαλεία και εκπαίδευση για να καθαρίσουν τα αυτιά σας.

Τα άτομα με διαβήτη, αυτοάνοσες ασθένειες ή τρύπες στο τύμπανο τους δεν πρέπει να το επιχειρήσουν. Εάν έχετε προβλήματα ακοής, συζητήστε με τον γιατρό σας τις επιλογές καθαρισμού του αυτιού πριν επιχειρήσετε οτιδήποτε.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να διατηρείτε καθαρά τα Ακουστικά Βαρηκοΐας σας. Το καθάρισμα των αυτιών σας είναι άσκοπο εάν τα Ακουστικά σας παραμένουν βρώμικα. Χρησιμοποιήστε το σετ καθαρισμού που σας έχει δοθεί από τον πάροχο των ακουστικών συσκευών σας και φροντίστε να ακολουθήσετε τη διαδικασία.

Αποφασίστε πότε θα επισκεφθείτε έναν γιατρό

Αν νομίζετε ότι ενδέχεται να υποφέρετε από φραγή, προγραμματίστε μια επίσκεψη στο γιατρό σας ή με άλλο επαγγελματία ακοής. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς μπορεί να είναι λανθασμένα ή να παραβλεφθούν. Αν νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε απώλεια ακοής εξαιτίας συσσώρευμένου κεριού, μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας την κρούση και μην χρησιμοποιήσετε ξένα αντικείμενα για να προσπαθήσετε να απομακρύνετε το κερί. Το εσωτερικό του αυτιού σας είναι πολύ ευαίσθητο και μπορεί να καταλήξετε να τραυματίσετε σοβαρά τον εαυτό σας. Εάν δεν υπάρχει κερί, η δυσκολία σας στην ακοή μπορεί να ωφείλεται σε άλλη πηγή.

Προγραμματίστε έναν έλεγχο της ακοής σας με έναν επαγγελματία ακοολόγο και προστατέψτε την Ακοή σας!

Πηγή: Sivantos

Διαβάστε Επίσης