Δουλδέρης

Στο Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι

Christmas Dinner

Στο Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι

Κρατώντας επαφή με τα άτομα της οικογένειας σας που αντιμετωπίζουν απώλεια ακοής

Μία από τις πιο όμορφες πράξεις που μπορείς να κάνεις φέτος τα Χριστούγεννα είναι να κάνεις μέρος του εορτασμού και όλων των συζητήσεων τους ανθρώπους που αγαπάς.

Ακόμα και όταν βρίσκονται με άτομα της οικογένειας ή με φίλους τους, κάποιος με απώλεια ακοής μπορεί να νιώσει αποκομμένος. Πολύ συχνά, άτομα με απώλεια ακοής που δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμα βιώνουν κοινωνική αποξένωση, ακόμα και συμπτώματα κατάθλιψης κατά την διάρκεια των γιορτών.

Μην το αφήσετε να συμβεί σε άτομα που νοιάζεστε. Αντιθέτως, δείξτε κατανόηση και υποστήρικτιότητα.

Εάν διοργανώνεται Χριστουγεννιάτικο πάρτυ αυτήν την χρονιά, λάβετε υπ’ όψιν τα τις παρακάτω 9 συμβουλές ώστε να διασφαλίσετε ότι όλοι οι προσκεκλημένοι σας, ακόμα και αυτοί με βαρηκοΐα που δεν έχει αντιμετωπιστεί, νιώσουν το εορταστικό κλίμα και την αγάπη σας :

1. Να δίνετε προσοχή στους καλεσμένους σας :

Προσέχετε εάν δείτε κάποιον από τους καλεσμένους σας να απομονώνεται κατά την διάρκεια ενός δείπνου ή παρτυ. Ίσως έχει πρόβλημα να ακούσει και χρειάζεται την βοήθεια σας να επανέλθει στην συζήτηση.

2. Χαμηλώστε την ένταση :

Δυνατή ένταση στην μουσική ή στην τηλεόραση μπορούν να δυσκολέψουν την παρακολούθηση μιας συζήτησης στο δείπνο. Σκεφτείτε ίσως να κλείνετε τελείως την μουσική και την τηλεόραση κατά την διάρκεια του φαγητού.

3. Διατηρήστε τους χώρους καλά φωτισμένους :

Με καλό φωτισμένο περιβάλλον διευκολύνεται ο βαρήκοος να δει τις εκφράσεις του προσώπου και την κίνηση των χειλιών του συνομιλιτή του.

4. Μιλήστε καθαρά :

Πρασπαθείτε να μιλάτε αργά και σε μια άνετη ένταση χωρίς να μουρμουρίζετε ή να κόβετε λέξεις. Μιλήστε δυνατά, χωρίς όμως να φωνάζετε. Μην τρώτε μαστίχα ή καπνίζετε όσο μιλάτε. Επίσης, αποφύγεται να διακόπτετε το συνομιλητή καθώς μια συζήτηση με διακοπές είναι δύσκολο να παρακολουθηθεί.

5. Κοιτάτε προς το άτομο :

Κοιτώντας τον συνομίλητη σας, τον διευκολύνεται να ακούει τις λέξεις αλλά και να βλέπει το στόμα σας και τις εκφράσεις του προσώπου σας. Είναι επίσης καλή ιδέα να τραβάτε την προσοχή τους πριν τους μιλήσετε, προσφωνόντας τους με το όνομα τους ή με ένα ελαφρύ άγγιγμα στον ώμο ή στο χέρι.

6. Επαναδιατυπώστε :

Συχνά οι άνθρωποι επαναλαμβάνουν όταν κάποιος δεν τους ακούσει. Αντι για αυτό, προσπαθήστε να επαναδιατυπώσετε αυτό που είπατε. Συχνά, αυτό διευκολύνει κάποιον με απώλεια ακοής παρακολουθήσει την συζήτηση επειδή μπορεί να δυσκολεύεται να ακούσει κάποια συγκεκριμένη λέξη ή ήχο.

7. Διατηρήστε κοντινή απόσταση :

Όταν δεν κάθεστε γύρω από το τραπέζι, σιγουρέψτε ότι είστε κοντά σε αυτούς με απώλεια ακοής όταν τους μιλάτε. Είναι πολύ πιο δύσκολο να ακούσεις κάποιον από την άλλη άκρη του δωματίου. Σχεδόν ακατόρθωτο να δεις το στόμα του και τις εκφράσεις του προσώπου του.

8. Αναζητήστε τους :

Μερικές φορές, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις σε κάποιον με απώλεια ακοής, είναι να τους ψάξεις και απολαύσετε μία έναν-προς-εναν συζήτηση σε μία ήσυχη γωνία, σε ένα ήσυχο δωμάτιο ή κατα την διάρκεια ενός ήσυχου περιπάτου.

9. Κανονίστε να καθήσουν δίπλα σε κάποιον με κοινωνική ευαισθησία :

Μερικοί άνθρωποι απλά τα καταφέρνουν καλύτερα στο να αναγνωρίζουν τις ανάγκες των άλλων και να τους καταλαβαίνουν. Εάν κάποιος που νοιάζεστε, αντιμετωπίζει απώλεια ακοής, προσπαθήστε να καθήσουν δίπλα σε κάποιον ο οποίος θα φροντίζει να παρακολουθούν την συζήτηση και υπομονετικός εάν χρειαστεί να επαναδιατυπώνει καμμάτια της συζήτησης. Επίσης φροντίστε τα άτομα μα απώλεια ακοής να κάθονται στην κεφαλή του τραπεζιού, ώστε να βλέπουν όσο το δυνατό περισσότερα πρόσωπα, ή ακόμα καλύτερα να έχετε στρογγυλό τραπέζι.

Πηγή : betterhearing.org